Hoe het begon..

Hoe het begon..

Studio Da Danza is opgericht door Miranda Heemskerk

Dans is altijd een groot onderdeel geweest in mijn leven. Het is als iets vanzelfsprekends. Net als muziek en theater, hoort dans bij mij. Dans is altijd een rode draad geweest. Vanaf het moment dat ik als 5 jarig meisje klaar was met m’n allereerste balletles, wist ik; “Dit is iets wat ik het liefst elke dag wil doen!” Dat gevoel heeft mij nooit meer losgelaten. Ik werd fanatiek en wilde al jong veel meer. Veel lessen gevolgd, hèèl veel lessen gevolgd. Binnen de balletschool in het dorp, tot in het grote, spannende Amsterdam.

In 1988 heb ik m’n dansopleiding in Rotterdam afgerond om vervolgens het werkveld in
te gaan. In de 1e jaren na m’n opleiding heb ik vooral veel uitvoerend werk gedaan in binnen èn buitenland. Heb met bijzondere mensen mogen werken en ontzettend veel geleerd. Het lesgeven en choreograferen begon echter steeds meer te kriebelen en daar was ik uiteindelijk voor opgeleid. Ook omdat ik behoefte kreeg aan wat vastigheid en structuur ben ik de jaren daarna gaan werken voor diverse dansscholen en culturele organisaties. Daarnaast ben ik in die tijd van het vele lesgeven heel breed georiënteerd aan de slag gegaan en heb projectmatig samengewerkt met prachtige mensen vanuit verschillende culturele disciplines. In die tijd heb ik ontzettend veel geleerd en ervaring opgedaan. Het heeft mij gevormd en sterk gemaakt om mijn diepste wens te kunnen realiseren. “Het openen van mijn eigen dansschool!”

In eerste instantie als zelfstandige ondernemer werkend op verschillende, kleine plekken in omstreken. Mijn passie doorgeven aan zoveel kids, tieners en volwassenen. Prachtig vond ik het! Ik werd blij van de vrijheid die het mij gaf om het ‘op mijn eigen manier’ te doen vanuit ‘mijn visie’. Echter wilde ik het liefst ook 1 vaste locatie en zo begon ik met het huren van een locatie aan de Noordkade in 2008, onder een eigen naam: Studio Da Danza was geboren! Na een aantal jaar werd dit te klein en heb ik in 2015 de stoute schoenen aangetrokken en heb ik het aan gedurfd om het pand aan de Van Mecklenburg Schwerinlaan te kopen. Een pand van 1300 m2 kopen was best een spannende stap! Een droom heb ik kunnen realiseren. Helemaal beginnend van niks, naar een paar leerlingen en nu zijn we uitgegroeid naar ruim 40 lessen in de week op mijn éigen prachtige, grote plek! Een plek waar passie gedeeld kan worden, kan worden doorgegeven. 1 groot danshuis, waar iedereen welkom is, de drempel laag ligt om binnen te stappen, zich vertrouwd kan voelen en vooral ook zichzelf mag zijn. Jong en oud de ruimte geven te ontwikkelen op het gebied van dans en theater. Bovenal dansplezier ervaren!

Inmiddels hebben er al veel docenten bij Da Danza gewerkt en heb ik hen de gelegenheid mogen geven zichzelf (door) te ontwikkelen als docent maar ook als ‘maker’. Ik heb mooie momenten met vele kanjers mogen beleven die stuk voor stuk prachtige steentjes hebben bij gedragen aan de dansschool. Inmiddels maken mijn 2 dochters deel uit van het huidige docententeam. Allebei hebben zij de keuze gemaakt om vanuit hun eigen persoonlijke kwaliteiten en talenten het dansvak in te gaan. Dat prachtige vak waarin leergierigheid voor ontwikkeling een vereiste is, wat keihard werken is maar wat ook echt zoveel moois geeft op het moment als je ècht met liefde vanuit je hartje werkt! Dankbaar ben ik dat ik in al die jaren al zoveel mensen in beweging heb mogen zetten en in welke vorm dan ook “dans” heb mogen meegeven. Dankbaar voor wat “dans” mij heeft gegeven en nu nog steeds geeft. Ook al is het nu voornamelijk vanuit een ‘sturende’ en ‘organiserende’ rol, ik ervaar het nog steeds als prachtig dat ik van mijn passie, m’n werk heb kunnen maken. Je hebt zeker lef nodig maar als je ècht iets wil bereiken en je kunt dit doen vanuit jouw hart, dan gaat het je lukken! Het is mij ook gelukt. Jouw lijf in dansbeweging om kunnen zetten om verhalen te vertellen. Jouw verhalen, jouw gevoel delen. Maar dan zonder woorden. Visueel in danskunst vertaald. Een prachtige uitlaadklep.
Het zal er altijd zijn en het blijft geweldig! Mijn motto “een dag niet gedanst, is een dag niet geleefd!”